Scholen

Ongeveer een kwart van de kinderen groeit op met een zorgsituatie binnen het gezin. Als je in het onderwijs werkt, dan krijg je vroeg of laat te maken met een jonge mantelzorger. 

Extra aandacht en begrip voor deze kinderen en jongeren is belangrijk, omdat ze door hun zorgtaken vaak minder tijd hebben voor schoolwerk, maar ook voor vrienden, vriendinnen en hobby’s. Daardoor hebben ze meer risico op lichamelijke en emotionele klachten, zoals stress, zorgen, vermoeidheid, onbegrip, angst en depressieklachten. Op school uit zich dit in verslechterde schoolprestaties, motivatie- en concentratieproblemen en/of zelfs studievertraging.

In de steun op school is winst te behalen, omdat leerlingen met een zorgsituatie thuis relatief weinig steun van klasgenoten ervaren (wel van vrienden en leraren). Eén van de instrumenten daarvoor is de bewustwording van het thema ziekte en zorg op scholen te vergroten, bijvoorbeeld via voorlichtingsbijeenkomsten. Scholieren met een zieke thuis zullen zich dan eerder gezien en gehoord voelen en zullen wellicht meer steun van klasgenoten krijgen (bron: JMZ pro en SCP: Bezorgd naar school)

1663583599956_267_400_1663583786.jpg

contact

 Agenda

JMZ activiteit Zuid (Leek -Marum)
13 juli 2023
Bekijk activiteit
JMZ activiteit Noord (Zuidhorn - Grootegast)
14 september 2023
Bekijk activiteit
JMZ activiteit Zuid (Leek -Marum)
05 oktober 2023
Bekijk activiteit
JMZ FUNdag 2023!
26 oktober 2023
Bekijk activiteit
Overzicht