Vormen van JMZ

Je bent JMZ-er in de volgende situaties:
Een van je ouders is ernstig ziek, heeft een chronische ziekte, een lichamelijke of verstandelijke beperking. Of je ouders zijn anders talig en hebben een zorg behoefte. Ook wanneer iemand binnen je gezin een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) heeft ben je een JMZ-er.

Als JMZ-er kun je in meerdere groepen vallen, bijvoorbeeld als je binnen je gezin zowel een ouder als een broer of zus in een zorgsituatie hebt.  Jonge mantelzorg is een verzamelnaam voor alle kinderen/ jongeren die zorgen voor iemand in hun directe omgeving. Ook als je je zorgen maakt over iemand binnen je directe omgeving ben je een jonge mantelzorger. 

Er bestaan verschillende vormen van mantelzorg. Hier worden vaak afkortingen voor gebruikt:

Brussen - een brus ben je als je een broer of zus bent van iemand met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving.

KOPP/ KOV - Heb je een ouder die psychisch in de war is? Dan noemen we dat KOPP.
KOPP staat voor Kinderen Van Ouders met Psyschische Problemen.
Wanneer één van je ouders een verslaving heeft noemen we dat KOV.
KOV staat voor Kinderen van ouders met een verslaving.
Het kan in beide gevallen ook om beide ouders gaan.

KOVB -  Wanneer je ouders een (licht) verstandelijke beperking hebben wordt er gesproken van KOVB. KOVB staat voor normaal begaafde Kinderen van Ouders met een Verstandelijke Beperking. 

Je bent ook JMZ als één van je ouders ernstig ziekt is (KIEZO), als je ouder(s) een lichamelijke beperking heeft, en als je ouder(s) anderstalig zijn met een zorgbehoefte.
Je kunt tegelijkertijd tot verschillende groepen behoren, bijvoorbeeld wanneer je een ouder en een broer of zus met een zorgsituatie hebt.

Bekijk hier de documentaire van Omroep Gelderland:

IK BEN JONGE MANTELZORGER

Brussen
Een Brus ben je als je een broer of zus bent van iemand met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving.

Er wordt een game ontwikkeld voor brussen. De website is bedoeld voor ouders, brussen en andere geïnteresseerden. Kijk HIER maar eens.

Facebookpagina voor brussen: De Ontbijt Club

TV serie
De 12-jarige Fien groeit op met haar verstandelijk gehandicapte broer en daar heeft ze het soms best moeilijk mee. Nu ze in de brugklas zit, vindt ze dat een goed moment voor een nieuwe start, zonder Luuk. Kijk hier de komische serie
 Mijn Kleine Grote Broer

Op deze website zie je meer projecten voor en door BRUSSEN!

Berber is mantelzorger voor haar twee zwaar autistische broertjes, ze maakt zich veel zorgen om hen en hierdoor vergeet ze vaak aan zichzelf te denken. Wat moet ze doen? Haar broertjes laten weinig mensen toe in hun wereld, ze vertrouwen helemaal op haar. Kijk deze aflevering van Zapp bios hier

 Boekentips

Titel: Dus ik ben een brus?!
Geschreven door: Lois Naomi Bruessing

Titel: Het Brussen Boek
Geschreven door: Anjet van Dijken
Klik HIER voor meer informatie

KOPP/KOV
Heb je een ouder die psychisch in de war is? Dan noemen we dat KOPP. KOPP staat voor Kinderen Van Ouders met Psyschische Problemen. Wanneer een van je ouders een verslaving heeft ben je een KOV. KOV staat voor Kinderen van ouders met een verslaving. Het kan in beide gevallen ook om beide ouders gaan.

KOPPsupport  Voor jongeren  van ouders met psychische en/of verslavingsprobemen.
Als jongere heb je vaak al veel aan je hoofd. Opgroeien met een ouder met psychische en/of verslavingsproblemen kan het allemaal nog net iets lastiger maken. 

Met Zonder ouders is een website speciaal voor jongvolwassen KOPP/KOV. Sandra is zelf KOPP en deelt haar ervaringen, daarnaast vind je er een boekenlijst. Sandra heeft ook een inta account die leuk is om te volgen. 

Documentaire Nikki:
De 12-jarige Nikki is een van de bijna 600.000 kinderen in Nederland die opgroeien met ouders die kampen met psychische en/of verslavingsproblemen. Haar moeder, de 46-jarige Karin, heeft een persoonlijkheidsstoornis en heeft het vaak moeilijk met zichzelf. Dit brengt Nikki vaak in een loyaliteitsconflict: zij navigeert tussen de liefde voor haar ouders en de zoektocht naar haar eigen identiteit. Voor wie moet zij kiezen: haar ouders of zichzelf?

 Boekentip:
Titel: Zie mij
Geschreven door: Mirjan Hijink
Dit boek gaat over Thom die opgroeit met een depressieve vader. het gaat over opgroeien met zorg(en), loyaliteit, vriendschap, liefde en over het hebben van steunpersonen; mensen die je echt zien.

KOVB  
Wanneer je ouders een (licht) verstandelijke beperking hebben wordt er gesproken van KOVB. KOVB staat voor normaal begaafde Kinderen van Ouders met een Verstandelijke Beperking. Op de website van stichting Sien vind je een pagina speciaal voor kinderen van ouder(s) met een (licht) verstandelijke beperking: klik hier

KIEZO
Wanneer één van je ouders ernstig ziek is. Op de website van de moppies vind je informatie voor verschillende leeftijden: de Moppies